Z czego robimy nasze słodkości?

bakalie

Zapewne wielu z Was zastanawia się jakie produkty sprawiają, że nasze słodkości, wyróżniają się na rynku. Zdradzamy Wam nasz sekret.

Przede wszystkim unikamy jak ognia następujących produktów:

  • Cukier biały i trzcinowy – jeden i drugi silnie zakwasza organizm, okradając nas z witamin i pierwiastków, silnie uzależnia i przyczynia się do całej masy chorób,
  • Tłuszcze rafinowane, tłuszcze typu trans (rafinowane oleje spożywcze, uwodornione/utwardzone tłuszcze roślinne – margaryny) – są niezwykle niebezpieczne, a wręcz trujące dla zdrowia
  • Mąka pszenna – jest produktem wysokooczyszczonym i rafinowanym, zupełnie bezwartościowym, pozbawionym błonnika i niezbędnych mikroskładników. Spożywanie białej mąki gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi, a to przyczynia się do otyłości i rozwoju chorób.
  • Nienaturalne dodatki, wszelkiego typu aromaty, spulchniacze itp. – wszystko, co nie pochodzi od matki natury ma krótko- lub długotrwałe skutki uboczne.

Nasza misja

Pragniemy tworzyć słodkości, które nie tylko nie szkodzą, ale mają przyczyniać się do budowania naszego zdrowia poprzez dostarczanie ważnych wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów. Nasze receptury przemyślane są tak, aby spełnić te wymagania.

Czym słodzimy?

Wykorzystujemy wyłącznie naturalne słodziki, w zależności od ciasta, używamy:  erytrol lub ksylitol, stewię, niesiarkowane daktyle i figi oraz naturalny miód (tylko w ciastach na zimno). Wszystkie inne słodziki, jeśli wierzyć doniesieniom najnowszych badań, nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, dlatego całkowicie z nich rezygnujemy.
Ale o tym więcej napiszę w osobnym wpisie.

Jakie tłuszcze używamy?

Zimnotłoczony olej kokosowy jest głównym tłuszczem, który dodajemy do naszych wypieków. Jego pozytywny wpływ na zdrowie został wielokrotnie udowodniony. Poza tym jest on jedynym, obok masła klarowanego i oleju ryżowego (te używamy sporadycznie), który ma wysoką temperaturę dymienia, nadając się do zastosowania w wysokich temperaturach.

Jakie węglowodany wykorzystujemy?

W ciastach zawierających gluten używamy wyłącznie ekologiczną, pełnoziarnistą mąkę orkiszową, czasami także żytnią. Natomiast do wypieków bezglutenowych wykorzystujemy ekologiczną kaszę jaglaną, gryczaną oraz w większości ekologiczne mąki bezglutenowe. Ponadto z chęcią korzystamy z płatków owsianych, ale nie błyskawicznych.

Bakalie – suszone owoce, orzechy, nasiona i pestki

Wiadomym jest, że  wszystkie orzechy, pestki i nasiona mają niesamowite właściwości zdrowotne. Oprócz wielu witamin, minerałów zawierają także przeciwutleniacze i fitozwiązki. Temat poruszę w osobnym poście.
Jeśli chodzi o suszone owoce wybieramy tylko te, które nie zawierają dwutlenku siarki (niestety większość sklepowych jest siarkowanych).
Zawierają co prawda naturalnie występujące cukry, jednak ich metabolizm w organizmie jest zupełnie inny niż w przypadku cukrów prostych. Oprócz tego posiadają walory odżywcze.

Owoce i warzywa

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju sezonowe owoce oraz warzywa. W lecie będzie bardzo kolorowo i owocowo. Zimą trochę mniej, ale nie mniej smacznie. Marchew, dynia, cukinia czy bataty świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie wierzycie? Sprawdźcie koniecznie.

Co zamiast nabiału?

Zamiast nabiału używamy mleko roślinne (ryżowe, owsiane, migdałowe itp.) oraz mleczko kokosowe, w którego składzie jest tylko kokos i woda.
W niektórych ciastach wykorzystujemy jajka od kur z wolnego wybiegu, ze sprawdzonego źródła.

Co jeszcze?

Chcemy wprowadzać nowe trendy do cukiernictwa, będziemy czerpać inspirację z  kuchni świata, dlatego spodziewajcie się nowych wrażeń smakowych. Przykładamy dużą wagę do pozytywnej energii, która towarzyszy podczas wykonywania naszych specjałów.

Zapraszamy do cieszenia się smakiem.