Kontrowersje wokół mleka krowiego i nabiału

36442898 - dairy products

Od dłuższego czasu śledzę pojawiające się w mediach opinie na temat mleka. Opinie są podzielone jedni promują hasło:
„pij mleko będziesz wielki”, inni zaś, twierdzą, że mleko krowie jest mlekiem wyłącznie dla cieląt.

Wszyscy znamy głośno rekomendowane, także przez lekarzy i dietetyków korzyści z picia mleka krowiego. Z drugiej strony niewiele osób miało okazję poznać stanowisko osób, które są przeciwnego zdania. Dlatego celem tego wpisu jest pokazanie drugiej strony medalu, tak aby każdy z Was mógł się zastanowić i wyrobić własne zdanie. Muszę przyznać, że sama byłam zaskoczona kiedy pierwszy raz o tym czytałam. Niewątpliwie prawdą jest, że coraz więcej osób ma nietolerancję mleka krowiego, o czym przekonałam się słuchając większości naszych klientów. Z tych powodów zdecydowaliśmy nie używać przy produkcji naszych słodkości mleka krowiego. Stąd wiele z naszych ciast jest 100% wegańskich.

Poniższe wiadomości na temat mleka pochodzą głównie z dwóch książek: „Vademecum naturalnego zdrowia” Andreasa Moritza (muszę przyznać, że mam słabość do jego książek) oraz „Jeść by żyć” Joela Fuhrmana.

A oto główne argumenty przeciwko piciu mleka krowiego.

Mleko od krowy w znacznym stopniu różni się od ludzkiego mleka.
Zawiera kilkakrotnie więcej białka, wapnia i soli niż ludzkie mleko, co sprawia, że te ilości składników nie odpowiadają fizjologii ludzkiej bez względu na wiek człowieka. W mleku krowim węglowodanów jest o połowę mniej w porównaniu z mlekiem ludzkim, a dzieci w początkowej fazie rozwoju potrzebują więcej węglowodanów niż cielęta. Zdarza się, że już jednoroczne dzieci mają kamienie żółciowe w wątrobie, jako konsekwencja picia przez nie mleka krowiego, którego nie potrafią trawić. Często dzieci te mają bolesne kolki i gazy co sprawia, że często płaczą i mają problemy z zasypianiem.

Spożywanie mleka krowiego powoduje wytwarzanie się w organizmie człowieka śluzu,
który może doprowadzić do podrażnienia i utworzenia się złogów w całej części żołądkowo-jelitowej układu pokarmowego. Przy częstym spożyciu może doprowadzić do powstania stwardniałej i nieprzepuszczalnej warstwy na wewnętrznych ścianach układu pokarmowego. Co sprawia, że wchłanianie składników odżywczych, takich jak: cynk, wapń i magnez, niezbędnych do formowania kości jest ograniczone.

Nietolerancja mleka krowiego jest najczęstszą nietolerancją pokarmową
Coraz więcej osób spożywających mleko krowie i wytwarzaną z niego żywność cierpi na nietolerancję pokarmową. Wysokie spożycie nabiału jest także przyczyną takich chorób jak: astma, katar sienny, kłopoty żołądkowe, zaparcia, egzema, zapalenie stawów, rak jąder i choroby serca.

Krowie mleko zawiera wapń, który jest trudno przyswajalny.
Większość ludzi pije mleko aby mieć zdrowe kości. Natomiast duża ilości magnezu sprawia, że ten nieprzyswojony wapń u niektórych typów ludzkiego ciała może odkładać się tam gdzie nie jest potrzebny, doprowadzając do zwapnienia kości i innych części ciała. Kazeina występująca w mleku krowim wiąże większość zawartego w nim wapnia co sprawia, że zbyt trudnym staje się właściwe przyswajanie go przez ściany ludzkiego układu pokarmowego.
Mleko ludzkie zawiera 300 razy mniej kazeiny od mleka krowiego. Ponadto krowie mleko zawiera dużo więcej fosforu niż wapnia. Organizm, aby dokonać metabolizmu tej ilości fosforu wymaga dużej ilości wapnia, który pobiera z mięśni i zębów, co prowadzi do niedoborów wapnia w tych miejscach organizmu. Tak więc jedząc przez długi czas nabiał, zasoby wapnia w naszym organizmie wyczerpują się szybciej niż możemy je uzupełnić, a to doprowadza do uszkodzeń tkanki kostnej.

 

Mleko krowie jest trudne do strawienia przez człowieka
Do strawienia pełnotłustego mleka organizm potrzebuje dużej ilości żółci. Dlatego też efektem częstego picia pełnego mleka może być upośledzone wytwarzanie żółci w wątrobie.
Picie odtłuszczonego mleka jeszcze bardziej obciąża nasz organizm. Pomimo, iż mleko odtłuszczone potrzebuje mniejszej ilości żółci aby strawić znajdujący się w nim tłuszcz, to białko, które w nim występuje nie może być strawione bez odpowiedniej ilości tłuszczu, znajdującej się w pełnotłustym mleku. Niestrawione białko z mleka coraz bardziej zakwasza organizm, a niezużyte złogi wapnia mogą doprowadzić do zwapnienia naczyń krwionośnych, nerek oraz stawów.

 

Pasteryzowane mleko niszczy enzymy potrzebne do jego strawienia
Enzymy występujące w mleku są potrzebne do przyswajania przez komórki organizmu składników odżywczych, które ono zawiera. Podgrzewanie mleka, zwane pasteryzacją niszczy te naturalne enzymy. Nawet cielęta, które od urodzenia karmione są pasteryzowanym mlekiem od krowy, zdychają w ciągu pół roku. Nie trudno więc wyobrazić sobie problemów z jakimi musi się zmagać układ trawienny niemowląt karmionych mlekiem pasteryzowanym lub mlekiem modyfikowanym. Efektem takiego karmienia są występujące u niemowląt: wzdęcia i kolki, wydzielanie śluzu, częste przeziębienia, płaczliwość i problemy ze snem.

 

Homogenizacja mleka przyczynia się do powstawania miażdżycy
Homogenizacja mleka jest procesem, podczas którego duże cząstki tłuszczu zostają rozbite na małe cząsteczki pod wpływem wysokiego ciśnienia i filtrowania.
Występujące w tym mleku rozbite mechanicznie cząstki tłuszczu pozwalają enzymowi, zwanemu oksydazą ksantynową, uwolnić się
i przedostać przez ściany jelita do krwioobiegu.
Gdy to nastąpi oksydazą ksantynowa może spowodować uszkodzenie w sercu i tętnicach pozostawiając w nich blizny.
Aby organizm mógł pokryć te bliznowate tkanki ochronną warstwą tłuszczową może zacząć wydzielać cholesterol do krwi.
Lekarze podejrzewają, że pojawienie się cholesterolu jest powodem chorób serca, a nie jak dotychczas sądzone ich rezultatem.
Proces działania oksydazy ksantynowej w organizmie jest powolny, ale niszczący. Już dziewięcioletnie dzieci, które regularnie karmiono mlekiem homogenizowanym mają jakieś formy miażdżycy.

 

Mleko krowie zawiera toksyczne substancje
W latach 90 XX wieku w Stanach Zjednoczonych został dopuszczony przez Agencję Żywności i Leków do podawania krowom w celu zwiększenia o 20-30% ilości dawanego przez nie mleka hormon BST. Krowy produkują tyle mleka ile potrzebują, aby wykarmić swoje cielęta. Podawanie im hormonu BST powoduje u krów mlecznych liczne schorzenia, które leczone są antybiotykami, podawanymi im w dużych ilościach. Zawarte w tych lekach trucizny przedostają się do mleka i do produkowanego z nich nabiału.

 

ALTERNATYWA DLA MLEKA KROWIEGO

Znając powyższe informacje o wpływie mleka krowiego na organizm ludzki, a jednocześnie biorąc pod uwagę potrzebę spożywania mleka dobrze jest
mieć możliwość zastąpienia tego mleka innym produktem. Doskonałym zamiennikiem dla mleka krowiego jest:

mleko kokosowe – ma ono bardzo dobry smak i jest źródłem niezbędnych składników odżywczych, takich jakie zawiera ludzkie mleko, dlatego też można je bez obaw podawać niemowlętom, gdy nie mogą być karmione mlekiem matki. Można je kupić w sklepie lub samemu zrobić z wiórków kokosowych, namoczonych uprzednio w wodzie.

mleko migdałowe – to również bardzo zdrowe mleko, dostępne w większości sklepów ze zdrową żywnością. Przy jego zakupie warto sprawdzić czy nie dodano do niego witamin i minerałów, bo takiego mleka lepiej unikać. Mleko to można też zrobić samemu. W tym celu należy namoczyć migdały na noc, aby zmiękły, następnie trzeba rozdrobnić je w blenderze i przecisnąć przez gęste sito.

mleko owsiane – nie jest ono już tak smaczne jak mleko migdałowe mimo to można stosować je zamiast mleka krowiego. Można kupić je w sklepach
ze zdrową żywnością. Przed jego zakupem dobrze jest sprawdzić jego skład, ponieważ niektórzy producenci wytwarzają jako mleko owsiane, mieszankę mleka z innych zbóż i fasoli.

mleko ryżowe – jest również mlekiem będącym alternatywą dla mleka krowiego. Także w przypadku tego mleka warto sprawdzić na etykiecie jego skład, ponieważ można natknąć się w nim na substancje ulepszające smak.

mleko sojowe – mimo, że występuje w sklepach ze zdrową żywnością to powinno się go unikać, ponieważ zawiera ono inhibitory enzymów, możliwą manipulację genetyczną oraz na jego potencjalne szkodliwe działanie na gospodarkę hormonalną.

 

Natomiast jeśli chodzi o wapń to więcej przyswajalnego wapnia możesz dostarczyć swojemu organizmowi spożywając 6-8 migdałów niż z wypicia 1 litra mleka od krowy!!!