Co kryją w sobie popularne słodycze?

co kryją w sobie słodycze

Drogi czytelniku temat, który podejmuję jest bardzo obszerny. Nie sposób w nim zawrzeć  opisu wszystkich szkodliwych składników, ponieważ w laboratoriach wciąż powstają nowe „ulepszacze” dodawane do produktów spożywczych. Celem tego wpisu jest pokazanie na co szczególnie należy zwracać uwagę przy zakupie słodkości. Rozróżniłam dwa rodzaje łakoci: wypieki (ciasta i torty) oraz gotowe sklepowe przysmaki (wafelki, ciasteczka, batoniki etc.)

Tradycyjne wypieki

Oczywiście cukiernie cukierniom są nierówne, jedne dodają do swoich produktów spulchniacze i tego typu dodatki, inne nie. Dlatego nie chcę wrzucać wszystkich do jednego worka i skupię się tylko na powszechnie występujących składnikach, które występują w niemal wszystkich tradycyjnych wypiekach.

Główne składniki, co do których należy mieć zastrzeżenia i które znajdziecie w większości tradycyjnych cukierni to:

  • Cukier – zarówno biały i brązowy mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, przede wszystkim zakwaszają organizm, pozbawiają nas cennych pierwiastków i przyczyniają się do powstawania wielu współcześnie nękających ludzkość chorób, ponadto cukier silnie uzależnia.
  • Mąka pszenna – szczególnie biała jest produktem wysokooczyszczonym i rafinowanym, zupełnie bezwartościowym, pozbawionym błonnika i niezbędnych mikroskładników. Spożywanie białej mąki gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi, i jest przyczyną: otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia i nowotworów. Obecne pszenica jest modyfikowana genetycznie, zawiera gluten, którego coraz więcej osób nie toleruje.
  • Rafinowane tłuszcze roślinne i tłuszcze typu trans (uwodornione/utwardzone tłuszcze roślinne np. margaryny) – najbardziej toksyczne tłuszcze; są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia powodują miedzy innymi twardnienie tętnic, zwiększają poziom LDL („złego” cholesterolu), zwiększają poziom trójglicerydów we krwi, wpływają na obniżenie poziomu HDL („dobrego” cholesterolu).
    Spożywanie tego typu tłuszczy wpływa na powstawanie nowotworów, chorobę niedokrwienną serca, stwardnienie rozsiane, cukrzycę i inne stany zapalne organizmu.
  • Nabiał – bardzo kontrowersyjny produkt, warto nadmienić, że białko mleka krowiego jest jednym z częstszych alergenów, ponadto większość ludzi nie trawi laktozy, ani kazeiny obecnej w mleku krowim.
    Obecnie nabiał produkowany jest głównie z mleka UHT, tym samym zostaje pozbawione enzymów, przez co staje się bardzo trudne do strawienia.
  • Dodatki typu spulchniacze, barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne esencje itp. – w zależności od rodzaju mogą być mniej lub bardziej szkodliwe. Generalna zasada brzmi – im mniej coś ma wspólnego z naturą, a więcej z laboratorium tym gorzej dla nas i naszego zdrowia.

Słodycze „sklepowe”

  • Cukier – patrz wyżej
  • Syrop glukozowo-fruktozowy – uwielbiany przez producentów, powszechnie stosowany, tańszy od cukru, dodatkowo ma postać krystalizującej się cieczy. Pozyskiwany głównie z modyfikowanej genetycznie kukurydzy, jeszcze bardziej niebezpieczny od cukru – spożywanie jego niewielkich ilości wpływa na produkcję tkanki tłuszczowej, zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia. Ponadto przyczynia się stłuszczenia wątroby i dodatkowo potęguje apetyt.
  • Syntetyczne słodziki (acesulfam K, aspartam, cyklaminian sodu, sacharynian sodu) – jedne z najbardziej toksycznych substancji, najbardziej znany aspartam bezpośrednio przyczynia się do powstania nowotworów, guzów mózgu, stwardnienia rozsianego, epilepsji, choroby Parkinsona, Alzheimera i innych.
  • Tłuszcze trans – zawierają je praktycznie wszystkie słodycze ze sklepowej półki inaczej nazywane „uwodornione” lub „utwardzane tłuszcze roślinne”.
  • Nabiał – patrz wyżej
  • Barwniki (np. azorubina, czerwień koszenilowa) – podejrzewa się je o działanie rakotwórcze, nasilają objawy astmy, powodują nadpobudliwość u dzieci.
  • Wanilina – syntetyczny aromat, zastępujący prawdziwą wanilię ze względu na jej wysoką cenę, może powodować alergie pokarmowe i skórne.
  • Konserwanty (np.: benzoesan sodu) – występują niemal we wszystkich słodyczach, dzięki temu słodkości mają długie terminy ważności, w zależności od konkretnego rodzaju są mniej lub bardziej szkodliwe.
  • Stabilizatory, sztuczne aromaty i inne dodatki – trudno jednoznacznie stwierdzić o ich ubocznych skutkach dla naszego zdrowia, ponieważ wiele z nich przed wprowadzeniem do przemysłu spożywczego przeszło tylko krótkotrwałe badania, a jak wiadomo substancje takie działają powoli i na skutki uboczne czeka się dłuższy czas. Generalnie lepiej ich unikać.

Podsumowując, tradycyjne wypieki zawierają głównie substancje słodzące (najczęściej cukier), rafinowane węglowodany oraz utwardzane lub rafinowane tłuszcze. „Sklepowe” dodatkowo mają w swoim składzie chemiczne dodatki. Te produkty silnie zakwaszają organizm, okradając nas z cennych mikroelementów, co więcej dodatkowo obciążają nasz organizm ogromną ilością toksyn. To wyłącznie puste kalorie, które zwiększają produkcję wolnych rodników i toksycznych produktów przemiany materii, które z kolei przyczyniają się do rozwoju przewlekłych chorób oraz skracają życie.